Kyselina salicylová: riešenie pre problematickú pleť

Trápi aj vás nekonečný boj s vyrážkami? Akné zďaleka nie je problémom len dospievajúcich, ale aj dospelých, napríklad tehotných žien, u ktorých bývajú na vine rozbúrené hormóny. Ak hľadáte osvedčený recept na liečbu akné, vyskúšajte kyselinu salicylovú, ktorú nájdete vo väčšine kozmetických prípravkoch zameraných na aknóznu pleť, ale aj samostatne v lekárni. V čom tkvie hlavný prínos kyseliny salicylovej a ako s ňou docieliť zmiernenie vašich problémov? problematicka plet

Kyselina salicylová na akné

Kyselina salicylová je povestná tým, že uvoľňuje upchaté póry, odstraňuje zápaly, odumreté bunky z povrchu pokožky a bojuje s hormonálnou nerovnováhou, ktorá je z veľkej časti zodpovedná za tvorbu vyrážok. Okrem liečby akné preukázateľne predchádza tvorbe čiernych bodiek a do hĺbky čistí pleť. Ak budete prípravky s touto kyselinou používať dlhodobo, vráti sa vám to v podobe čistej pleti s minimom nedokonalostí. Úspech tkvie v pravidelnosti nanášania na pleť, a to v dostatočnom množstve. Záleží však na koncentrácii kyseliny v danom prípravku.

Veľmi koncentrovaný roztok nanášajte len s veľkou opatrnosťou, aby ste predišli popáleniu a narušeniu pokožky. Najvhodnejšia je preto kyselina salicylová pre mastnú a problematickú pleť, pretože zbavuje pokožku nadbytočného kožného mazu, zmiešanú a citlivú pleť môže oproti tomu príliš vysušovať a dráždiť. Rovnako dôležité pri používaní kyseliny je dbať na to, aby pleť ďalej nevysušovalo slnko. V letných mesiacoch preto používajte kyselinu iba pred spaním, kedy vám nehrozia spáleniny, vyrážky a začervenanie. Bezprostredne ošetrenú pleť nevystavujte slnečným lúčom! cistenie pleti

Využitie kyseliny salicylovej v kozmetike

Kyselinu salicylovú nájdete vo viacerých radách kozmetických produktov v lekárňach a drogériách. Bežne dostupné sú rôzne peelingy, antibakteriálne mydlá, pleťové vody, náplasti na akné, pleťové masky, mastičky, denné krémy a čistiace gély s obsahom kyseliny salicylovej. Je vhodná predovšetkým na čistenie, pretože vytiahne nečistoty aj z hlbších vrstiev pokožky a zároveň účinne dezinfikuje postihnuté miesta.

Možno ju použiť aj na ošetrenie drobných raniek, ktoré vznikajú vytláčaním vyrážok, uľahčuje totiž hojenie a zabraňuje tomu, aby sa do rany dostali nečistoty. Vymačkávánie akné sa často neodporúča práve z toho dôvodu, že pri ňom svojimi prstami a nechtami (i umytými!) môžete zaniesť dovnútra infekciu, ktorá váš problém len zhorší, ranu je preto vždy treba ošetriť hojivou mastičkou či gélom. Kyselina salicylová pôsobí protizápalovopletova maska

Ako správne používať kyselinu salicylovú na akné?

Vyhľadávajte kozmetické produkty s dostatočne kyslým pH (4 a menej). Zásaditejšie prípravky nebudú na akné toľko pôsobiť, pretože neotvoria póry. Záleží tiež na koncentrácii, ktorá by sa mala pohybovať v percentuálnom rozmedzí od 0,5 do 3% obsahu kyseliny. Prípravky s vyššou koncentráciou kyseliny salicylovej sa používajú na liečbu bradavíc (okolo 10% - také množstvo už rozpúšťa kožu). Kyselinu používajte vo forme čistiacej pleťovej vody a gélu, ktorý dlhšie pôsobí na pokožku. Dávajte si pritom pozor na priestor okolo očí, do ktorých sa agresívna kyselina nesmie dostať.

Pôvod kyseliny salicylovej

Kyselina salicylová sa získava z kôry vŕby bielej (latinsky Salix alba, odtiaľ pochádza názov kyseliny) a zaujímavosťou je, že sa vŕbová kôra používa aj na výrobu aspirínu a acylpyrínu, a to z derivátu kyseliny salicylovej, ktorý nesie názov kyselina acetylsalicylová. Vyššie uvedené lieky bežne zmierňujú bolesť a znižujú horúčku. Ešte predtým, než boli vynájdené, slúžila vŕbová kôra na rovnaké účely v ľudovom liečiteľstve, okrem iného aj na reumatizmus. Kôra sa zbierala spravidla v marci a používala sa na bolesť a horúčku vo forme klasických odvarov (rôzne silných) či macerátov (pripravovaných lúhovaním v studenej vode). vrba biela

Ďalšie liečivé účinky kyseliny salicylovej

Samotná kyselina salicylová má svoje využitie v kožnom lekárstve, a to nielen ako prevencia akné. Lekári s ňou lieči bradavice, moluská a lupienku (psoriázu). Pokiaľ ide o bradavice, kyselina salicylová ich zmäkčuje, a tým umožňuje ich jednoduchšie a menej bolestné odstránenie. Moluská sú bradavice spôsobené vírusovým ochorením kože, odstraňujú sa obdobne ako iné bradavice - zoškrabnutím skalpelom. Psoriáza je potom autoimunitné ochorenie kože a vyznačuje sa začervenanými šupinatými plôškami na povrchu kože, teda vyrážkou, ktorá môže, ale nemusí svrbieť. Mastičky s kyselinou salicylovou sú v tomto prípade zdravšiou variantou ku kortikoidným mastiam, ktoré dermatológovia často na lupienku predpisujú, a ktoré majú negatívny vplyv na zdravie, ak sa užívajú dlhodobo.

Vŕbové prútie neodmysliteľne patrí k veľkonočnej tradícii a tento strom bol v pohanských časoch posvätný. Ľudia liečivé účinky vŕby využívajú od staroveku, s vrbovou kôrou pracoval už slávny lekár Hippokrates. Pokiaľ ju bežne používate na bolesť hlavy vo forme notoricky známych liekov, prečo by nemala fungovať aj na liečbu akné?

Diskusia


Email nebude zverejnený, len jeho prvá čásť.