Overený recept na dlhovekosť: 1 lyžica olivového oleja denne

Lekári a vedeckí pracovníci dnes zisťujú a overujú, čo už dávno vedia starí obyvatelia Stredomoria. Pravidelné užívanie olivového oleja vám dopomôže k železnému zdraviu a štíhlej postave. V krajinách, kde sa vo veľkom pestujú olivy a hojne sa konzumuje pravý extra panenský olivový olej, je nápadne veľa storočných ľudí a štatisticky menej kardiovaskulárnych ochorení ako v Slovenskej republike. Čo sa môžete priučiť od starousadlíkov z Grécka a Talianska? Ako spoznať kvalitný olivový olej a ako ho používať? olivy

Všeobecne o olivovom oleji

Olivový olej sa od iných olejov líši tým, že sa vyrába lisovaním celých plodov olív, nie semien. Z olivovej šťavy vzniknutej lisovaním plodov sa oddelí vzácny olej plný zázračných látok, ktoré pôsobia ako prevencia reumatoidnej artritídy, rakoviny hrubého čreva, žalúdka a konečníka. Olivový olej tiež veľmi ľahko zatočí s gastritídou, pálením záhy a poradí si aj s bežnými poruchami trávenia (predovšetkým so zápchou a nadúvaním), zlepšuje črevnú mikroflóru a pôsobí blahodárne na vredy, pretože zamedzuje prekysleniu žalúdočnými šťavami. Pomáha tiež pri pečeňových a žlčníkových problémoch. Čo sa stane, keď si budete dávať jednu lyžicu oleja ráno na lačno?

Olivový olej na lačno?

Vyskúšajte si to na vlastnej koži. Po dobu jedného týždňa si doprajte hneď ráno 1 lyžicu olivového oleja izbovej teploty na lačno, ešte pred raňajkami. Podporíte tým svoj metabolizmus, pravidelným užívaním zabránite zápche a nadúvaniu, pretože olivový olej hneď ráno naštartuje vaše trávenie a vyprázdňovanie. Vďaka rýchlejšiemu metabolizmu budete štíhlejší a nebude vás toľko trápiť pálenie záhy. Aj keby ste si nechceli dávať lyžicu olivového oleja každý deň, majte ho v špajze ako prvú pomoc pri zápche. Keď sa zápcha dostaví, nalačno vypite lyžicu olivového oleja s čajovou lyžičkou citrónovej šťavy a bude po probléme. olivovy olej

Olivový olej ako elixír dlouhověhosti

Dobre stráviteľný extra panenský olivový olej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, z toho až 70% kyseliny olejovej (omega-9), ďalej vitamíny A, D, E, K, minerály a fytochemické látky (fenoly) zabraňujúce rakovine a ukladaniu cholesterolu. Vďaka obsahu omega-9 mastných kyselín (prototypu kyseliny olejovej) znižuje olivový olej hladinu cholesterolu, a tým pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je infarkt. V tom je celý ten zázrak. A v čom je háčik? Ako u každého iného "lieku" tu hrozí riziko predávkovania. Omega-9 mastné kyseliny v príliš veľkom množstve potláčajú účinky omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Ďalej je vhodné držať sa zásady, že olivový olej sa používa predovšetkým za studena alebo len na krátke orestovanie. Zahriatím na viac ako 180 ° C dochádza ku škodlivej oxidácii a tvorbe toxických látok pre telo škodlivých. 

Aký olej používať?

Pred rafinovanými olejmi určite dávajte prednosť panenským, najlepšie však extra panenským olivovým olejom. Extra panenský olej sa lisuje za studena (maximálne do teploty 50 °C, najčastejšie do 30 °C), preto si tiež zachováva nedotknutý obsah všetkých prospešných látok, ktoré sa prílišným zahrievaním znehodnocujú. Extra panenský olej je najkvalitnejší výrobok pochádzajúci z úplne prvého lisovania olív, na trh sa dostáva bez ďalších chemických a mechanických úprav. Panenský olivový olej je z druhého lisovania, taktiež "studeného". salat s olivovym olejom

Zatiaľ čo olivový olej bez prívlastku "panenský" či "extra panenský", ktorý nájdete v regáloch supermarketov za smiešnu cenu, nedosahuje kvalitu panenských olejov, pretože sa jedná o mix panenského oleja a rafinovaného olivového oleja. A ako je známe, všetky rafinované oleje prechádzajú tepelnou a chemickou úpravou. Radšej si priplaťte za kvalitu, ktorá vás nemusí vyjsť tak draho, ako sa zdá, len musíte vedieť hľadať, sledovať odborné recenzie a vyberať oleje podľa nezávislých testov. Gréci olivový olej používajú už 3500 rokov a stredomorská kuchyňa sa dlhodobo radí k najzdravším na svete. Inšpirujte sa nimi!

Diskusia


Email nebude zverejnený, len jeho prvá čásť.