Kurkuma je superkorenie roku 2017!

O kurkume sa hovorilo už začiatkom roku 2017 ako o jednom z najobľúbenejších korení súčasnosti. Pre svoje bohaté liečivé účinky sa tiež radí k najviac diskutovaným superpotravinám. Ktoré neduhy kurkuma lieči a ako ju využiť? Môžete si ju vypestovať aj doma? Kde zohnať čerstvú kurkumu? kurkuma

Kurkuma v indickej kuchyni

Kurkuma, inak zvaná indický šafrán, pochádza z južnej Ázie. Jej najväčším producentom je v súčasnej dobe India. Má špecifickú horčicovo-korenistú chuť a žltooranžovou farbu, ktorú jej dodáva farbivo kurkumín vyznačujúce sa liečivými účinkami. Veď kto by nepoznal sušenú kurkumu ako súčasť obľúbené zmesi kari korenia? V kombinácii s kajenským korením, ktoré zmes obsahuje, sú liečivé účinky kurkumínu ešte väčšie, a to až o 2000%. Klasické indické kari korenie na rozdiel od bežnej zmesi z obchodov je tak oveľa zdravšie, pretože obsahuje oveľa viac kurkumy, zázvoru a kajenského korenia.

Kari korenie si môžete pripraviť doma zo surovín zakúpených v zdravej výžive / špeciálnom obchode s indickým korením: zmiešajte 1 lyžicu kurkumy, 1 lyžicu zázvoru, 1 lyžicu kajenského korenia (chilli) s 1 lyžicou pozostávajúcou z koriandra, kôpru, bazalky, drvenej rasce, senovky a sušeného cesnaku, pridajte k tomu štipku sušeného zeleru a drvených horčičných semienok a vaše kari korenie je hotové! Neváhajte túto príjemne štipľavú zmes používať do všetkých smotanových, syrových polievok a omáčok, k mäsu, zelenine, strukovinám, ryži, rezancom, rybám a morským plodom. Hodí sa aj do sladkých pokrmov v kombinácii s klinčekmi. V klasickom potravinárstve zastupuje kurkumín úlohu obyčajného farbiva s označením E100, ale jeho význam je oveľa väčší. korenie

Kurkuma v službách ajurvédy aj modernej medicíny

V ľudovom liečiteľstve v Indii sa kurkuma používa už viac ako 4000 rokov, je totiž súčasťou tradičnej ajurvédy, tamojšej celostnej prírodnej medicíny. Liečivé účinky kurkumínu boli v modernej dobe preverené niekoľkými tisíckami vedeckých štúdii. K akým záverom vedci došli? Kurkumín pôsobí preventívne proti rakovine, dokáže dokonca aj priamo zabíjať rakovinové bunky. Ďalej bojuje so zápalovými chorobami a s alergiami. Môže poslúžiť k detoxikácii od ťažkých kovov, chráni pred poškodením radiáciou, zlepšuje trávenie, pomáha pri chudnutí, cukrovke, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Blahodárne pôsobí na pečeň, obličky a menštruačný cyklus u žien, zmierňuje príznaky Alzheimerovej choroby. 

Potravinové doplnky a domáca lekáreň

Pretože kurkumový prášok obsahuje len malé množstvo liečivého kurkumínu (asi 3%), vyrábajú sa špeciálne potravinové doplnky, ktoré využívajú čistý extrakt z kurkumínu. Odporúčaná denná dávka kurkumínu pre dospelého je zhruba 500-1000 mg, čo zodpovedá zhruba 4-6 lyžičkám kurkumy denne. Pozor na predávkovanie! Potravinové doplnky s kurkumínom sa neodporúčajú konzumovať ľuďom, ktorí berú lieky na riedenie krvi, trpia na prekyslenie organizmu, žltačkou alebo žlčovými kameňmi. Nemali by sa podávať ani 2 týždne pred operáciou, tehotným ženám a deťom. korenie

Do domácej lekárničky zaraďte: pastu z kurkumy s hojivými účinkami na poranenia kože, opuchy, pomliaždeniny a modriny, ktorú vyrobíte, keď zmiešate kurkumový prášok s vodou. Roztok kurkumy s vodou a soľou určený na kloktanie pôsobí tiež proti bolesti v krku. Pravidelným oplachovaním kurkumovou vodou možno tiež predchádzať akné, pehám a ďalším kožným problémom, kurkumín redukuje tvorbu kožného mazu a revitalizuje pleť. Kurkumu pridávajte aj do pleťových masiek na báze oleja alebo kokosového mlieka.

Ako si kurkumu vypestovať?

Vášniví pestovatelia, pustite sa do práce. Pred začiatkom jari je najvyšší čas na to, aby ste si zasadili kurkumu. Hľuzy kurkumovníku zoženiete v špecializovanom záhradníctve, hobbymarketoch alebo cez internet. Nachystajte si kvetináč, do spodnej časti patrí drenážna vrstva a na vrch piesočnatá ílovitá pôda, do ktorej hľuzu umiestnite. Kvetináč dajte za okno, aby mala rastlinka čo najviac svetla. Akonáhle bude vonku nad 15 ° C, môžete ho dať na balkón či na záhradu čo najbližšie k slnku. Kurkumovník potrebuje vysokú vlhkosť, takže pravidelne roste a vo veľkom zalievajte. Keď hľuzy podrastú, rastlina odkvitne a stonka sa zatiahne, môžete kurkumu pozbierať. rastlina kurkuma

V prípade, že sa vám nepodarí kurkumu vypestovať, nezúfajte. V podobe podzemku (nesprávne nazývaného koreňa) pripomínajúceho tvarom zázvor a farbou mrkvu ju iste tiež zoženiete u vybraných farmárov, na lokálnych farmárskych trhoch, čerstvá kurkuma býva okrem iného súčasťou farmárskych "debničiek" a sortimente niektorých obchodov so zdravou výživou. Čas od času sa objaví aj vo veľkých potravinových reťazcoch, na pultoch ale väčšinou nájdete len kurkumu z dovozu, napríklad z Nemecka. Čerstvú kurkumu každopádne využijete do šalátov a nakladanej zeleniny, v ktorej vám poslúži nielen ako chutné korenie, ale aj ako konzervant!

Diskusia


Email nebude zverejnený, len jeho prvá čásť.