Zázvor a jeho účinky na zdravie alebo Niekto to rád horúce

Zázvor má mnoho využití nie len v kuchyni, ale mal by byť súčasťou vašej domácej lekárničky. Ako si vychutnať liečivé účinky zázvoru? Koľko použití zázvoru poznáte? Neverte tomu, že zázvor je len horký. Všetko záleží od jeho prípravy. Bez dobrého nakladaného zázvoru sa dnes už nezaobíde žiadny milovník sushi.

Zázvor poznali a vo veľkom používali už v staroveku. Pochádza zo starej Číny a Indie, kde patrilo medzi jedno z najrozšírenejších druhov korenia a rýchlo dorazilo aj do Európy, kde sa ešte rýchlejšie jeho využitie udomácnilo.

Liečivé účinky zázvoru

Ako jesť zázvor?

Zázvor má v kuchyni mnoho využití. Sušený sa pridáva do omáčok, slaného aj sladkého pečiva, do koreninových zmesí na marinády a k dochucovaniu šalátových zálievok. Z čerstvého zázvoru môžete pripraviť zdravú zmrzlinu či nakladanú prílohu k sushi, ktoré sú skôr sladké ako horké, a pritom príjemne štípu na jazyku. Vyrobiť si z neho môžete aj kandizované cukríky.

Ale všetko s mierou – zázvorom sa môžete predávkovať. Nekonzumujte viac ako 4 gramy čerstvého zázvoru denne.

Zázvor

Horko – sladký zázvor

Chcete prekvapiť hostí niečim neobyčajným? Pripravte im rybu alebo morské plody s jazmínovou ryžou, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom. K zázvoru sa hodia citrusové plody – uvarte si napríklad dyňovú polievku s pomarančovou šťavou čerstvým zázvorom (ten dávkujte opatrne). Inšpirujte sa čínskou a indickou kuchyňou, ktoré vedia so zázvorom robiť najviac kúziel – koniec koncov, tam sa zázvor zrodil.

Zázvor na sladko

Zázvorová limonáda a kandizovaný zázvor sú horko – sladkými pochúťkami, na ktorých si pochutnáte v lete aj zime. Zoženiete ich v obchodoch so sušenými plodmi a zdravej výžive, ale môžete si ich vyrobiť aj doma – základom je čerstvý zázvor a cukor. Známe sú aj zázvorové perníčky či sušienky, tzv. gingerbread, ktoré ľahko upečiete zo sušeného zázvoru s medom alebo stéviou, horká chuť sa v nich ľahko stratí, pikantná horko-sladká aróma zostane.

Prvá pomoc pri nachladnutí

Zázvorový čajBolavému hrdlu pomôže zázvorový čaj z nastrúhaného koreňa zázvoru. Stačia 2 – 3 lyžičky, ktoré zalejete horúcou vodou a necháte 5 minút vylúhovať. Potom čaj preceďte cez jemné sitko, aby v tekutine neostali veľké kusy zázvoru, ktoré je lepšie neprehĺtať – sú veľmi horké a dráždivé. Po vychladnutí na požadovanú teplotu pridajte čerstvo vyšťavenú šťavu z citróna, lyžičku medu a môžete podávať.

Domáci zázvorový sirup proti nachladnutiu

Ak všetky ostatné metódy v boji proti sezónnym ochoreniam zlyhali, vyskúšajte recept na zázvorový sirup. Nalejte do hrnca 150ml vody, rozpustite v nej 150g cukru a pridajte 25-50g nastrúhaného koreňa zázvoru, priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút. Vývar sceďte, nechajte vychladnúť a prelejte do uzatvárateľnej nádoby, napríklad sklenenej fľaše od spotrebovaného sirupu. Skôr, ako sa vydáte do studených ulíc si pridajte každé ráno lyžičku sirupu do čaju.

Zázvorový čaj zahreje v zime

Tip na piatkový večer

Zachutil vám zázvorový čaj? Potom určite privítate, že sa dá piť aj za studena ako limonáda. Vyrobte si vlastný ginger tonic – zalejte vychladnutý výluh minerálnou vodou, pridajte nakrájaný citrón a ozdobte lístkami mäty. Od zázvorového toniku je totiž už len krôčik ku kokteilovej párty. Zmiešajte 150ml vlastnoručne pripraveného ginger tonicu s limetkovou šťavou, s panákom whiskey alebo brandy, pridajte ľad a vychutnajte si drink, ktorý je ako stvorený na dlhé zimné večery. Zázvorové pivo je kapitola sama o sebe.

Ako vidíte, zázvor sa hodí na každú príležitosť, ale obzvlášť v chladných jesenných a zimných dňoch je veľmi prospešnou súčasťou pitného režimu a jedálnička. Okoreňte si ním život.

Diskusia


Email nebude zverejnený, len jeho prvá čásť.