Čerimoja

ČerimojaMáte radi tropické ovocie a zúfalo hľadáte niečo zdravé na maškrtenie? Potom sa poobzerajte po tržnici, či nenájdete zvláštne zelené ovocie, ktoré pripomína dračie vajce, srdce či šupinaté jablko. Nenechajte sa odradiť prapodivným vzhľadom Vo vnútri sa nachádza skutočná delikatesa, na ktorej si pochutnávali už Inkovia. Ovocie vonia po banánoch a dužina chutí ako smotanové karamelky alebo ako kombinácia zrelej hrušky s banánom. Reč je o ovocí čerimoja, pochúťke juhoamerických domorodcov, ktorá nie len že dobre chutí, ale obsahuje množstvo prospešných látok.

Kde sa čerimoja vzala?

Annona Cherimola pochádza z horských oblastí juhoamerických Ánd, zasahuje však aj do strednej Ameriky a nájdete ju na mnohých tropických ostrovoch. V Európe ju môžete vidieť v Španielsku a v južnom Taliansku. Napriek tomu, že je to tropická rastlina, dobre znáša aj subtropické podnebie s mierne chladnými oblasťami v zime, ktoré spravidla ponúkajú horské oblasti.

Ľahko si ju vypestujete aj doma. Malý listnatý stromček so žltými a zelenám kvetmi, ktoré voňajú rovnako krásne ako samotné listy. Plody veľkosti 8 – 20 cm majú guľovitý až vajíčkový tvar, sú šupinaté a majú zelené sfarbenie. Dužina je mäkká, na pohľad pripomína bielu až svetlo ružovú vatu a obsahuje semienka.

Ako konzumovať čerimoju?

ČerimojaAk sa vám podarí dostať k tomuto druhu ovocia, mali by ste vedieť, že ku konzumácií je určená len dužina. Šupky ani semienka sa nejedia. Hlavne na semienka čerimoji si dávajte veľký pozor, pretože sú smrteľne jedovaté, dokonca sa používajú ako insekticíd. Radšej si ich preto schovajte na pestovanie novej rastliny.

Postup prípravy ovocia k priamej konzumácií jej jednoduchý. Najprv je potrebné skontrolovať, či je ovocie zrelé – mäkké a s odlupujúcou sa šupkou. Ak je príliš tvrdé, nechajte ho pár dní dozrieť. Zrelú čerimoju rozrežte na dve polovičky a vydlabte lyžičkou dužinu alebo olúpte šupku, nakrájajte a odstráňte semienka.

Z dužiny môžete urobiť džús, zmrzlinu, kompót, ovocné buchtičky a ďalšie pochutinky. Zo štavy sa dokonca dá vyrábať aj víno. Čerimoja obsahuje vitamín C, B1, B2, B6, provitamín A, z minerálnych látok vápnik, fosfor, železo, draslík, také pektín, veľké množstvo vody, vlákniny a sacharidov, zanedbateľnú časť tvoria bielkovinytuk.

Kde kúpiť ovocie a semienka?

Čerimoja sa vyskytuje v našich podmienkach len veľmi zriedkavo, pretože sa ovocie dlhou cestou rýchlo kazí. Najskôr na čerimoju narazíte vo veľkých obchodných reťazcoch a na špecializovaných trhoch. Dováža sa k nám najmä zo Španielka. Samotné semienka sú k dispozícií v internetových obchodoch, cena sa pohybuje okolo 2,00 eur za 5 kusov. Lacnejšie je preto kúpiť si už vypestované čerimoju, ktorá sa predáva za 1,00 – 2,00 eurá, ale z plofu získate 20 – 30 semienok. Ak sa vám podarí na toto ovocie niekde naraziť.

Čerimoja

Ako pestovať čerimoju?

Čerimoju zo semienka ľahko vypestujete v zimnej záhrade, ale aj v byte. Obyčajne jej stačí teplota v rozpätí 20 – 30 °C, v lete ju môžete dať na balkón či na záhradu. V zime jej stačí teplota okolo 10-18 °C. V zime lístky čiastočne opadajú.

Čerimoja pestovanieRastlina čerimoja dokáže prežiť aj mrazy, ale lepšie je neriskovať, hlavne na začiatku. Sadiť semienka môžete kedykoľvek počas roka, ale najlepšie v období medzi februárom a májom. Začnite tým, že do teplej vody namočíte semienka na 2 – 3 dni. Potom semienka premiestnite do substrátu 1-2 cm hlboko a nechajte klíčiť na slniečku, napríklad na okne. Semienka vyklíčia do 4 – 8 týždňov. Rastlina kvitne v zime v 3. - 5. roku. Aby ste vypestovali ovocie je nutné rozvité kvety ručne opeľovať. Plody zrejú 5 – 7 mesiacov, ale výsledok určite stojí za to!