Alkalická voda

Pitie vodyPre zdravie človeka je dôležitá rovnováha kyselín a zásad v tele. Prakticky všetky degeneratívne ochorenia, vrátane rakoviny, artritídy, srdcových ochorení, obličkové a žlčové kamene, dokonca aj zubné kazy, sú spojené s nadmernou kyslosťou v tele.

Ľudské telo má v sebe zabudovaný mechanizmus, ktorý udržuje konštantnú pH krvi (7,4). Tento mechanizmus pracuje tak, že berie a ukladá kyslé a zásadité minerálne látky z iných miest, vrátane kostí, mäkkých tkanív, telesných tekutín a slín, čím spôsobuje prudké kolísanie pH v týchto tkanivách. Preto je veľmi dôležité pomáhať telu pri udržiavaní rovnováhy.

Pri procesoch látkovej premeny si telo samo vytvára kyseliny, ale zásady si vytvoriť nevie, preto mu ich musíme dodávať vhodnou stravou, ale aj pitím dostatočného množstva alkalickej vody. Nedostatok alkalické vody má na svedomí mnohé zdravotné problémy, napríklad ani rakovina nemôže existovať v zásaditom (alkalickom) prostredí.

Prečo piť alkalickú vodu?

Ľudské telo sa zo 70% skladá z vody, každá bunka je zložená z vody. Preto sa odporúča denne vypiť minimálne 1,5 litra vody, pri telesnej námahe, teple, ale aj prekysleniu organizmu, sú to až 4 litre. Najvhodnejšou vodou je alkalická voda, ktorá nielen zaženie smäd, ale pomôže organizmu neutralizovať kyseliny.

Žalúdok si stále udržiava svoje pH na hodnote 4. To znamená, že keď pijeme alkalickú vodu, žalúdok spustí mechanizmus, začne vylučovať kyselinu chlorovodíkovú, aby si vrátil pH späť na svoju úroveň. Čím viac alkalickej vody budeme piť, tým viac kyseliny žalúdok vylúči. Vedľajším produktom kyseliny chlorovodíkovej je hydrogénuhličitan sodný alebo hydrogénuhličitan draselný, ktorý ide do krvného obehu. Tieto hydrogenuhličitany sú alkalické nárazníky, ktoré neutralizujú prebytok kyseliny v krvi, ktoré rozpúšťajú odpad do tekutého stavu. Neutralizujú kyslé odpady.

Postupne, ako telo starne, sa tento alkalický proces zhoršuje a v tele sa hromadí viac odpadových látok a kyselín.

Účinok alkalickej vody s nadbytkom elektrónov:

Voda

Prečo voda z filtračnej kanvice nie je rovnaká ako z alkalického džbánu?

Už ste si niekedy položili otázku, či je rozdiel medzi filtrovanou kanvicou a alkalickou vodou? Hlavnou zložkou filtračnej kanvice je aktívne uhlie, ktoré obsahuje chlór, pesticídy a iné škodlivé látky. Druhou podstatnou zložkou je živicový menič, ktorý znižuje obsah kovov a znižuje tvrdosť vody.

Filtre alkalizujúcich džbánov sú pokrokovejšie ako štandardné vodné filtre. Okrem prirodzeného procesu filtrácie dochádza k zvyšovaniu pH, upravená voda má lepšie hydratačné vlastnosti, vďaka čomu ju organizmus dokáže lepšie absorbovať.

Ionizovaná voda môže byť alkalická alebo kyslá

Keď povieme, že voda je ionizovaná, znamená to, že je obohatená o elektróny. Môže byť ionizovaná voda alkalická alebo ionizovaná voda kyslá. Obe majú výnimočné účinky. V ľudovom liečiteľstve sa kyslá voda používa na hojenie rán, odstraňovanie plesňových ochorení či na popáleniny. Dnes sa používa hlavne v kozmetike a na dezinfekciu.

Alkalické minerálky

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké pH majú minerálne vody? Drvivá väčšina minerálok dostupných v obchode sú kyslé, ale ak by ste usilovne hľadali, možno by sa vám podarilo nájsť aj alkalickú. Balené vody, či už alkalické alebo kyslé, majú niekoľko negatív. Na jednej strane je to vyššia cena, na druhej strane stojí hygienická nezávadnosť. Kým sa voda vo fľaši dostane k vám na stôl, prejde aj niekoľko mesiacov. Z plastovej fľaši sa uvoľňujú do vody toxické látky a ak voda nie je skladovaná podľa prísnych hygienických podmienok, môžu sa v nej množiť baktérie.

Ako si vyrobiť vlastnú alkalickú vodu?

Výsledky pH pri prenosných prístrojoch na úpravu alkalickej vody závisia od vstupnej vody a doby pôsobenia. Čím dlhšie sa voda nachádza v kontakte s minerálmi, tým vyššie pH dosiahne. Voda z vodovodu potrebuje na zmenu približne 10 – 20 minút. Vďaka prenosným prístrojom si môžete vyrobiť alkalickú vodu kdekoľvek a kedykoľvek.

  1. Alkalická vodná tyčinka – jedna alkalická tyčinka stačí na aktiváciu 0,5l vody a dokáže vyrobiť približne 500l alkalickej vody. Čím dlhšie máte vodnú tyčinku ponorenú vo vode, tým vyššie bude pH vody.Alkalizujúci džbán na výrobu alkalickej vody
  2. Alkalické energetické poháre – objem týchto pohárov závisí od typu, ktorý si vyberiete, približne je to 370ml. Podľa vlastností vody a intenzity používania náplň vydrží 3 až 6 mesiacov. S energetickým pohárom sa dá dosiahnúť pH vody 9,2.
  3. Alkalizujúci džbán na vodu – objem džbánu sú 2l a zásobník dokáže premeniť 2 500 – 3 000l vody na alkalickú. Má elegantný dizajn vhodný do dverí chladničky.
  4. Ionizátor vody – ionizátory vody sa pripevňujú priamo k vodovodným kohútikom. Vďaka ventilu môžete regulovať, či chcete alkalickú vodu alebo obyčajnú, pitnú vodu a taktiež si môžete nastaviť koľko pH má upravená voda mať. Nevýhodou je ich neprenosnosť a vyššia cena.

Všetky tieto prostriedky obsahujú náplň zloženú z guľôčok (okrem ionizátorov), ktoré:

V Číne, kde sa vyrábajú tieto guľôčky, ich častokrát označujú ako turmalínové guličky. Nano poháre a náplne kaziet boli testované vo France Organisation for Technical conformity centier v Paríži a spĺňajú 1935/2004EC a EN ISO 8442-2:1998 a výstupy ťažkých kovov a ďalších látok sledovaných pri úprave vody v použitých materiáloch a guľôčkách sú nezistené.

V procese úpravy alkalickej vody sa vytvára efekt:

Alkalický životný štýl a riadenie acidobázickej rovnováhy

Kontrola pH ranného moču a prijímanie potravín v pomere 70% zásadité potraviny a 30% kyslé, umožní zlepšiť stav vášho zdravia ešte viac. Čínsky názor na účinok rôznych potravín a zvyšovanie alebo znižovanie pH organizmu je v nasledujúcej tabuľke: Paradoxom je, že hoci je citrón kyslý, jeho výsledný efekt je zásaditý. Hoci je cukor sladký, výsledok je kyslý. Hoci destilovaná voda je neutrálna, výsledok je kyslý, čiže odoberá telu zásady.

pH 10 - 1000x viac zásadité
Silne ionizovaná alkalická voda, surový špenát, červená kapusta, karfiol, cibuľa, citróny, uhorky, morské riasy, asparágus.

pH 9 - 100x viac zásadité
Olivový olej, mango, baklažán, šalát, sladké zemiaky, čučoriedky, kiwi, melóny grepy, repa, zelenina

pH 8 - 10x viac zásadité
Jablká, jahody, mandle, paprika, avokádo, paradajky, medovice, čerstvé obilie, huby, čerešne, pomaranče, marhule, broskyne, banány.

pH7 - neutrálne
Ľudská krv (pH 7,3 - 7,4), väčšina vody z vodovodu, margaríny, čerstvo nadojené mlieko, oleje okrem olivového.

pH 6 - 10x viac kyslé
Kyslé mlieko, jogurt, ovocné džúsy, fazuľa, ryža, ustrice, kokos, ryby z chladných vôd, vajíčka, losos, tuniak, čaj, kakao.

pH 5 - 100x viac kyslé
Kyslé osolené maslo, ryžové koláčiky, pivo, cukor, lentilky, zavárané ovocie, destilovaná voda.

pH 4 - 1000x viac kyslé
Káva, väčšina orieškov, slivky, mlieko so zvýšeným obsahom tuku, krémové syry, popkorn, hovädzie mäso.

pH 3 - 10 000x viac kyslé
Kyslé jahňacie, čierny čaj, čokoláda, ocot, víno, mäkkýše a kôrovce, pečivo, rôzne polotovary, sóda, tabak, syry, jedlá z mikrovlnky.

Výsledky našich meraní, pre predstavu o zmene pH a ORP turmalínovými guličkami

Meranie alkalickej tyčinky

Meranie neaktívnej tyčinky:
Vstupné: voda pH 7,89, ORP + 78 mV.
Meranie po hodine: pH 8,23, ORP + 78 mV.
Meranie po 24h pH 8,8, ORP +3 mV

Meranie tyčinky po prvej aktivácii horúcou vodou:
Vstupné: voda pH5,96, ORP +182 mV. Toma Natura jemne perlivá.
Meranie po 15min.: pH 6,01, ORP +125 mV.
Meranie po 1h: pH 6,15, ORP +6 mV
Meranie po 1,5:h pH 6,24, ORP -38 mV

Meranie tyčinky po 3. aktivácii horúcou vodou:
Vstupné: voda pH 7,6, ORP +126 mV.
Meranie po 15min.: pH 7,99, ORP +56 mV.
Meranie po 20min.: pH 8,17, ORP +27 mV
Meranie po 24h: pH 8,62, ORP-48mV

Meranie NANO pohára

Meranie alkalického pohára bez aktivácie:
Vstupné: voda pH7,9, ORP +75 mV
Meranie po hodine: pH 8,27, ORP +20 mV.
Meranie po 2 hodinách: pH 8,49, ORP-6mV.
Meranie po 24h: pH 9,43, ORP-88mV

Meranie účinku pohára po 1. aktivácii horúcou vodou:
Vstupné: voda pH 5,96, ORP +182 mV - Toma Natura jemne perlivá.
Meranie po 15 min.: pH 6,11, ORP +108 mV.
Meranie po 1 hodine: pH 6,39, ORP-35mV mV.
Meranie po 1,5h: pH 6,58, ORP-45mV

Meranie účinku pohára po 3. aktivácii horúcou vodou:
Vstupné: voda pH 7,6, ORP +126 mV.
Meranie po 15 min.: pH 8,71, ORP -18 mV.
Meranie po 20min.: pH 8,91. ORP-27mV

Meranie alkalického džbánu

Meranie aktivovanej náplne do 2l nádoby:
Vstupné voda pH 7,72, ORP +186 mV, objem 2l, po 3 hodinách pH 8,56, ORP-15mV.
Výsledky ovplyvňuje to, ako sa molekuly vody dostávajú do kontaktu s guľôčkami a teda vírenie a pohybovanie vody, objem vody....

Meranie vody Ionizátor Family Premium

Výkon : max 320 W podľa kvality vody
Elektrolýza: spojitá so vstavaným sledovaním prietoku vody
Materiál ionizačnej bunky: Prietok 1-5 litrov/min. Ideálnyprietok 2litre/min.
Ionizačná bunka: Sintrovaná platina na Titán, 5 platní, plocha 480cm2, membrána z jemnej keramiky z Japonska <br/Vstavaný uhlíkový filter z Japonska
Hmotnosť: cca 4kg
Tlak vstupnej vody : 0,1-0,65MPa
Teplota vstupnej vody: 2°C až 40°C
Monitor: LCD displej 3,5 palca, 7 farieb
Zobrazovanie prietoku: áno
Automatické čistenie elektród: áno
Kvalita vody: Nastaviteľná v širokom rozsahu kvality vody
Riadenie: mikropočítač
Počet stupňov: 4 stupne zásaditej a 2 stupne kyslej vody
Hadice: silikónové pre zdravotnícke aplikácie
Dosiahnuteľné pH 4- 10,5 podľa pH a ORP a TDS vstupnej vody. ORP taktiež závisí od pH a ORP vstupnej vody. Nastavenie sily ionizácie závisí od vstupnej vody. S rastúcou mineralizáciou sa sila ionizácie môže znižovať.
Požadované pH sa programuje pre každé tlačidlo separátne.
Pracovný rozsah TDS s akceptovateľnou účinnosťou je 80-850.
Výsledky meraní: TDS vstupnej vody sa pohybuje v rozsahu: 180-200.
vstup pH/ORP
výstup pH/ORP
7,71/+255mV, +8,65/-186mV
vstup pH/ORP, výstup pH/ORP:
7,75/+172mV, +9,08/-97mV
vstup pH/ORP, výstup pH/ORP: 7,8/+280mV, +9,28/-57mV
vstup pH/ORP, výstup pH/ORP: 7,8/+289mV, +8,86/-160 mV 1l/min a 8,71/-146mV pri 2l/min.

Stanovisko výrobcu k  uvedeným výsledkom bolo: je nutné použiť zmäkčovač vody na to, aby sa parametre zlepšili a dosiahlo sa tak nižšie ORP u upravenej, negatívne zásaditej vody.

Ing. František Kokos